Kerékpártúra beszámoló

 2011.09.22. 19:48

Szerencsésen és sikeresen ért véget a Mozdulj! Közhasznú Egyesület és a Láss (Látássérültek Szabadidős Sport Egyesülete) első közös kerékpártúrája melyet 2011. augusztus 19-21. között szerveztünk a Balatonnál, melyet figyelemfelhívó kampánynak is szánt a két egyesület.

A rendezvény egyik célja  az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a toleranciára,és a fogyatékkal élők segítésének fontosságára. Hiszünk abban, hogy fontos megmutatni a világnak, hogy ezek az emberek mekkora teljesítményekre képesek a segítségünkkel, és mennyire fontos a közös gondolkodás. A három napos program alatt mi, látó résztvevők, (köztünk gyermekek is) szembesülhettünk azzal, hogy vak társaink mindennapjaikban milyen nehézségekkel élik a napjaikat, hiszen egy szállás elfoglalása, akár az idegen helyen való tájékozódás, úszás, étkezés sem egyszerű számukra.
Azt hiszem a túra folyamatos tanulás volt számunkra, és elsősorban, mi egészséges emberek tanultunk látássérült barátainktól. Fantasztikus volt látni, hogy a tandemezés  során hogyan lett látó és nem látó, egymás számára teljesen ismeretlen emberpárból igazi társ, akik folyamatosan segítik egymást. Tudni kell azt is, hogy sokan voltak a túrán olyanok, akik az induláskor találkoztak először egymással, és felvetődik ennek kapcsán az a tény is, hogy egy ilyen bringázásnál mennyire fontos a bizalom! Azt azért fontos tudni, hogy biciklizés tandemmel nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha két látó biciklizik. A mozgásnak teljes harmóniában kell történnie, és nehezíti a hátul ülő feladatát az is, hogy nem látja az utat. A vezető végig irányítja és segíti a hátul ülőt, folyamatosan mesél neki, hogy mit látnak, merre járnak, milyenek a színek, formák, végig beszélgetnek egymással. Szóval folyamatos egymásra figyelés ez, hiszen a kerékpárút több körforgalmat, városi útvonalat, forgalmas mellékutakat is érintett. Vak társaink az egész együtt töltött idő alatt annyira természetesen és nyitottan viselkedtek, hogy sokszor el is felejtkeztünk arról, hogy nem látnak. Ez nagyon sokat segített nekünk a kezdeti szorongásaink feloldásában. Együtt néztünk múzeumot Tihanyban, ültettünk emlékfát a polgármesterekkel Balatonlellén és Balatonalmádiban, kóstoltunk finom borokat,úsztunk együtt a Balatonban, és augusztus 20-án kéz a kézben néztük meg az ünnepi tűzijátékot a Balaton partján.
Megható élmény volt Tihanyban az atyai áldás, sokan meg is könnyeztük. Azt hiszem ez a hétvége után mindenki egy kicsit más emberként utazott haza. Nagyon sokat tanultunk, kaptunk , adtunk, és egymásra figyeltünk. Köszönet érte mindenkinek!

(Külön köszönet annak a négy bátor résztvevőnek, aki meghallva a túra hírét, teljesen idegenként csatlakozott hozzánk, és barátunkká vált a három nap alatt)
 
dr. Tálos Marianna
Mozdulj! Közhasznú Egyesület Elnöke
 
 
 

 

Címkék: balaton tihany kerékpártúra tandem láss látássérült

süti beállítások módosítása