Véget ért a Mozdulj! Közhasznú Egyesület és a LÁSS (Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete) figyelem felhívó kampánya, aminek célja nem más volt mint, hogy felhívja a figyelmet a toleranciára. A három napos program alatt (augusztus 19 -21) a résztvevők a látássérült ember társaink mindennapos élete során felmerülő  nehézségekkel ismerkedhettek meg  mint például egy szállás elfoglalása, úszás, biciklizés.
 
Az autós és biciklis kísérőkkel együtt több mint harminc fős csapat a Balatonvilágos- Siófok – Balatonszemes- Balatonlelle – Rádpuszta – Szántód – Tihany – Balatonalmádi – Balatonvilágos utat.
 
Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: "Szeretném, ha ezek a megmozdulások sokkal jobban elterjednének a mindennapokban, hogy a saját környezetünkben is Mozdulni tudjunk! Fontosnak tartottuk, hogy a közös kerékpározással és a kapcsolódó programokkal , - faültetés Balatonlellén és Almádiban, valamint a Tihanyi Apátság meglátogatása, fürdőzés– új élményeket szerezzünk látássérült embertársainknak. Ugyanakkor az együtt töltött idő arra is jó volt, hogy mi magunk is tanuljuk az együttélést olyan emberekkel, akik másként érzékelik és értékelik a körülöttünk lévő világot. Jó érzésessel töltött el látni, ahogy csatlakoztak hozzánk ismeretlen emberek, illetve az a szeretet ahogy fogadtak minket – például Zsóka néni kávéjának ízét még mindig érzem- és a látássérült embereket. Látszott, hogy itt  nem sajnálatról van szó hanem sokkal többről, az emberek keresték a közös élményeket: szívet melengető volt amikor például Ákos az egyik segítőnk elment úszni az egyik vak társunkkal.”
 
Varga Norman a NITE (Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület) elnöke, aki egyesületének tagjaival segített az esemény lebonyolításában a  következőket emelte ki:"Itt élőben részt venni ebben a kampányban  teljesen más mint a tv-ből vagy az újságból értesülni róla. A feladatunk az volt, hogy egy csoportot alkotva megbízva egymásban, teljesítsük a távot de ez közel sem volt olyan egyszerű feladat mint azt mások gondolnák. Sokkal jobban oda kellett figyelnünk egymásra hiszen a bicikliút több körforgalmat,  városi útvonalat keresztezett. Sokszor meg is feledkeztem arról, hogy vakok is vannak a csapatban, hiszen annyira természetesen viselkedtek: beszélgettek, kerékpároztak, vicceket meséltek, ha szétszakadt a csapat később élmény beszámolót tartottak, még múzeumot is látogattunk.”
 
Gombás Judit a LÁSS! elnöke elmondta: “A LÁSS! 2006 októberében alakult meg abból a célból, hogy a látássérült emberek szélesebb rétegeivel megismertesse a mozgás örömét, minél több sporttevékenységet próbáljanak ki adott rendszerességgel, és biztosítsák a látássérült emberek számára nehezen, vagy segítség nélkül egyáltalán nem elérhető sportágakban (futás, lovaglás, síelés, túrázás, evezés stb.) történő részvételt. Egy nem látó embernek is ugyanazok az igényei, mint a látóknak. Ugyanazokat a tevékenységeket, hobbikat szeretné csinálni, és ha ez sikerül, akkor az  nagyon növeli az önbizalmat. Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy részt vehettünk ezen a kerékpártúrán és sok szeretettel várjuk tagjaink közé azokat az embertársainkat akik segítőként részt vennének a munkánkban."

Címkék: balaton balatonlelle balatonvilágos kerékpártúra tandem láss! egyesület mozdulj! közhasznú egyesület

süti beállítások módosítása