Tandemeztünk

 2011.09.20. 22:25

Tihany - Látó társaik segítségével vakon biciklizték körbe a Balaton keleti medencéjét egy hétvégi túra résztvevői.

2011. augusztus. 22. hétfő | Szerző: Győrffy Árpád - www.naplo-online.hu
 
Az autós és biciklis kísérőkkel együtt több mint harminc fős csapat a Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervezésében tette meg a lellei kitérő miatt 110 kilométeres utat. Kétszemélyes, kétpedálos "tandem" kerékpárokat használtak, melyek első nyergébe, a működő kormányhoz ép látású, vagy a vezetéshez még megfelelően látó személy ült, a hátsó üléseket pedig a teljesen vakok foglalták el.
Pénteken reggel Balatonvilágosról indultak, majd szombaton Balatonlelléről visszafordulva komppal keltek át az északi oldalra. A tihanyi Bencés Apátság előtt Korzenszky Richárd perjel Isten áldást kérve köszöntötte a bicikliseket. A templom bemutatása mellett bevezette őket az apátság udvarára is, ahol Gellért atya segítségével megismerkedhettek a  kert különböző illatú növényeivel.

Látássérült biciklisek érkezése a tihanyi apátsági templom elé (Fotó: Győrffy Árpád)
 
Az utat Füreden át Balatonalmádi felé folytatták. Itt emlékfát ültettek Keszey János polgármesterrel, és megkóstolták a finom borokat a strand előtti rendezvényen. Balatonvilágosra vasárnap értek vissza.
 
Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy a közös kerékpározással és a kapcsolódó programokkal új élményeket próbáltak szerezni a látássérülteknek. Ugyanakkor az együtt töltött időt arra is jó volt, hogy maguk is tanulják az együttélést olyan emberekkel, akik másként érzékelik, értékelni a körülöttünk lévő világot.

Címkék: balaton tihany tandem mozdulj!

süti beállítások módosítása